Vážení přátelé, vítejte u druhého dílu našeho zpravodajství stran chystaného českého vydání knihy „Choosing Death: Nepravděpodobná historie death metalu & grindcoru“ z pera Alberta Mudriana, šéfredaktora prestižního amerického metalového magazínu Decibel. A právě osobu autora si dnes představíme blíže.

Albert Mudrian vyrůstal v Pensylvánii, jak sám říká, „stranou jakéhokoliv podstatného hudebního proudu“. K metalu se dostal zhruba v patnácti letech, nejprve ke kapelám jako Metallica a Testament, posléze pak k titulům nesoucím logo Earache Records, díky čemuž si rychle „vypěstoval až nezdravou posedlost deathmetalovou a grindovou scénou devadesátých let“.

O extrémním metalu začal Albert psát v létě 1996, a to pro filadelfské vydavatelství Red Flag Media, které zásoboval především recenzemi na desky Embalmer, Mortician nebo Deceased. A právě tyto články se dle jeho vlastních slov v podstatě staly jeho kvalifikací pro sepsání „Choosing Death“. Do té se pustil v lednu 2002 ve svých dvaceti šesti letech, přičemž hotovo bylo o dva roky později.

Současně s prací na knize se v Albertově hlavě začal též rodit nápad na metalový magazín, který by pokrýval dění na scéně tak jako to dělaly americké časopisy zaměřené na populární hudbu (např. Spin). A tak v září 2004 nejen že vychází první vydání „Choosing Death“, ale zároveň vzniká měsíčník Decibel, z něhož se postupem času stal středobod americké, především extrémně metalové, žurnalistiky.

Kromě „Choosing Death“ má Albert na svém kontě ještě jednu knihu, a to sborník „Precious Metal“ z roku 2009, který mapuje historii vzniku dvaceti pěti kultovních desek v rámci extrémního metalu.

A to je pro dnešek vše. Enjoy a více zase příště!


P.S. „Choosing Death“ si můžete předobjednat již nyní na MetalGate e-shop: CZ / SK