Vážení přátelé, vítejte u druhého dílu našeho zpravodajství stran chystaného knižního vydání ságy mýtického národa Kärgeräs z pera Velkého Mága Jířího "BigBosse" Valtera a s tím spojené reedice obou desek BigBossova projektu Equirhodont. Dnes vám představíme výtvarné pojetí celého projektu a rovněž si řekneme něco blíže k jeho obsahu.

Nejprve tedy vizuální pojetí, o které se postaral plzeňský ilustrátor a výtvarník Marek Pišl. Z jeho dílny tak pochází nejen obálka knihy "Kärgeräs, ztracený národ", ale i nová vizualizace desek "Equirhodont Grandiose Magus" a "Black Crystal". A pokud je vám Markův styl povědomý, mohli jste na něj narazit např. na albech "Amnesia" od InnerSphere nebo "Theia" od Self-Hatred. Krom výtvarného umění je další Markovou vášní i hra na varhany, což zužitkovává např. v Morbivodově doommetalovém projektu Quercus.


Co se obsahu týče, samotná kniha má tři části. Tou první je samotný příběh "Kärgeräs, ztracený národ" o třinácti kapitolách, které, jak jsme již zmínili, rozvíjejí příběhový rámec alba "Kärgeräs" od Root z roku 1996. I proto vám jejich názvy mohou připadat povědomé:

Příběh černého kamene / Jeskyně zrození I / Rodaxx / Vzkaz / Jeskyně zrození II / V zemi Plíživců / Gloxthan / Rodaxx v Zemi Předků / Rulbrah a pravda / Chrám Předků / Boj / Trygon – hrobník / Lykorian a Rodaxx

Druhou částí je "Legenda Nizostratio" o dvou dějstvích a 21 obrazech, která na jednu stranu do jisté míry používá reálie Kärgeräsu, ovšem na druhou stranu se jedná o zcela svébytný příběh.

V závěrečné části pak najdete booklety obou desek, tedy první a druhé kapitoly příběhu Mága Equirhodonta, z nichž každá má po osmi skladbách:

"Equirhodont Grandiose Magus": Grand Opening (Intro) / Meeting (My Father) / On the Other Side / Song (Dream) / The Lake Flower of Evil / The Monolith of Demons I / Bridge to the... / The Monolith of Demons II

"Black Crystal": The Crystal - Oration of Crystal / Return / Power of Crystal / The Way / Lar / My Father's Message / Lost Nation / Blood and Punishment

Tak enjoy a více zase příště!