Vážení přátelé, oslava černého kovu může vypuknout! Dnes totiž oficiálně vychází české vydání prvních dvou dílů exkurze do blackmetalového zásvětí z pera anglického spisovatele a publicisty Dayala Pattersona, a to v brožovaném B5 a A5 provedení. Objednávejte na MetalGate e-shop

Více než 400 stran strhující historie jednoho z nejkontroverznějších metalových subžánrů nabízí kniha Black Metal: Evoluce kultu, jejíž autorem je Dayal Patterson. První dějství čtyřdílné ságy vychází v těchto dnech vůbec poprvé v českém překladu, a to díky vydavatelství MetalGate, které tak pokračuje v obohacování tuzemského knižního trhu o metalovou literaturu. A aby toho nebylo málo, jako dodatek ke zmíněné publikaci zároveň vychází od téhož autora kniha rozhovorů nazvaná Black Metal: Předehra ke kultu.

Black Metal: Evoluce kultu mapuje žánr vskutku důkladně. Velká pozornost je věnována klasickým kapelám jako Venom, Mercyful Fate, Bathory, Celtic Frost, Master´s Hammer, Mayhem, Darkthrone či Emperor. Autor se nebojí ani komerčnější větve, kterou prezentují Cradle Of Filth a Dimmu Borgir, stejně tak hlubšího undergroundu. Postupně se prokousává až k dnešním kapelám (respektive aktuálním v době vydání). Kniha ale není jen sondou do historie zmíněných spolků, žánru se věnuje komplexněji, takže nechybí připomínka různých událostí, zajímavostí a tak dále. Vše doprovází raritní fotografie či ukázky z dobového tisku.

Kniha Black Metal: Předehra ke kultu je postavena, jak bylo zmíněno, na rozhovorech. „Předehra ke kultu prohlubuje to, co muselo být v prvním díle mnohdy bráno pouze zkratkovitě. Zároveň evokuje punc undergroundového fanzinu, který zejména k počátkům blackmetalové subkultury neodmyslitelně patří. Je tedy jak samostatným dílem, tak nedílnou součástí svazku předcházejícího,“ popisuje Ondřej Šmejkal z vydavatelství MetalGate.

Česká vydání zmíněných knih vychází v nové grafické podobě z dílny Tomáše Františka Hanzla. Autorem obálek je Ondřej Šmejkal, který také stojí za překladem Předehry ke kultu. Evoluci kultu přeložil Michal Smolka.

Vyšlo ve spolupráci s Cult Never Dies a Feral House.

Tisková zpráva | MetalGate e-shop: Evoluce kultu CZ / SK, Předehra ke kultu CZ / SK, Black Metal bundle CZ / SK