Vážení přátelé, je tady třetí díl našeho zpravodajství stran chystaného českého vydání exkurze do blackmetalového zásvětí z pera anglického spisovatele a publicisty Dayala Pattersona. Dnes pokračujeme ve stejném duchu, v jakém jsme minule skončili, což znamená, že se blíže podíváme na druhé dějství této ságy, jehož originál vyšel poprvé rovněž v roce 2013, a to u nově vzniklého Dayalova vlastního nakladatelství Cult Never Dies.

Jako první tu máme opět obálku českého vydání z naší grafické dílny, koncipovanou tak, aby přímo navazovala na pojetí prvního dílu.

 


Co se obsahu týče, druhý svazek, tedy "Black Metal: Předehra ke kultu", se od toho prvního v několika podstatných ohledech liší. Jednak kratším rozsahem, jelikož tento nabídne celkem 130 stran textu a fotografického materiálu, a jednak i formou, jelikož celá kniha stojí na rozhovorech s konkrétními blackmetalovými kapelami a umělci. Tyto pak vznikly buď ještě předtím, než se Dayal vydal na dráhu spisovatele (proto ona "předehra"), anebo se jedná o rozhovory, které odehrály v rámci shromažďování podkladů pro Evoluci kultu, nicméně do samotné knihy z nich byl použit buď jen nepatrný zlomek nebo vůbec nic.

Tím tak "Black Metal: Evoluce kultu" na jednu stranu prohlubuje to, co v prvním díle mnohdy muselo být bráno pouze zkratkovitě, na stranu druhou ale zároveň evokuje punc undergroundového fanzinu, který zejména k počátkům blackmetalové subkultury neodmyslitelně patří. Je tedy jak samostatným dílem, tak nedílnou součástí svazku předcházejícího.

Kompletní seznam kapitol je následující:

Mayhem / Gorgoroth / Archgoat / Marduk / Impaled Nazarene / Beherit / Blackmetalové Finsko / Skitliv / Frost (1349, Satyricon) / Sigh / Taake / Enthroned / Clandestine Blaze / Hades Almighty

Tak enjoy a více zase příště!