Vážení přátelé, a uctívači černého kovu obzvlášť, dnes oficiálně vychází české vydání třetího dílu exkurze do blackmetalového zásvětí z pera anglického spisovatele a publicisty Dayala Pattersona, a to v brožovaném A5 provedení. Objednávejte na MetalGate e-shop!

Fanoušci extrémního metalu si mohou rozšířit domácí knihovnu o další výrazný titul! V polovině listopadu vyšel v českém překladu třetí svazek blackmetalové ságy anglického spisovatele Dayala Pattersona, jehož název zní Black Metal: Kult nikdy nezemře. Knihu, která byla v originále vydána v roce 2015, na tuzemský trh vypustilo nakladatelství MetalGate.

„Black metal fascinoval Dayla Pattersona od mládí. Nic se na tom nezměnilo ani později, kdy byl již etablovaným hudebním novinářem píšícím pro světoznámá periodika Terrorizer, Metal Hammer, Decibel nebo Zero Tolerance. Nepřekvapí proto, že se tomuto hudebnímu fenoménu věnoval i ve své knižní prvotině Black Metal: Evoluce kultu. V českém překladu jsme toto monumentální dílo vydali vloni společně s dodatkem Black Metal: Předehra ke kultu. Obě publikace měly vynikající zpětnou vazbu, proto jsme rádi k českému vydání připravili i Kult nikdy nezemře,“ uvádí Ondřej Šmejkal z nakladatelství MetalGate.

Celkem kniha nabízí tři části o 19 kapitolách, ve kterých se autor pohybuje po norské a polské scéně a v závěru pitvá depresivní black metal. Prostor tak mají kapely jako Satyricon, Kampfar, Wardruna, Arkona, Mgła či Forgotten Tomb. Nutno dodat, že některým souborům se Dayal Patterson věnuje velmi podrobně, takže třeba Satyricon (a label Moonfog), kteří otevírají první část (o Norsku), se rozprostírají takřka po 25 stranách. Stejně jako u prvních dvou knih nechybí ani kupa fotografií a ukázek obalů alb či demosnímků.

Ačkoliv Kult nikdy nezemře navazuje na Evoluci kultu a Předehru ke kultu (české vydání i po grafické stránce), jedná se o první díl samostatné řady. „Doufám, že všichni čtenáři ocení průzkum neznámých končin, i když některé z kapitol nevyhnutelně zaujmou více než ostatní,“ píše Dayal Patterson v předmluvě. „Již v tomto prvním díle najdete kapely, které prostě nejsou čistý black metal, ale které podle mě jsou mnohem objevnější než někteří tradičnější – ale také fádnější – blackmetaloví umělci, kteří mohli být na jejich místě. Osobně si myslím, že tento výběr nejlépe poslouží záměrům tohoto projektu, a doufám, že se čtenáři příliš nepohorší, nebudou-li s mou volbou souhlasit – kromě toho je možné, že skupina, která chybí v tomto díle, se objeví v některém budoucím.“

Black Metal: Kult nikdy nezemře má 240 stran a jedná se o paperback. Autorem obálky je Ondřej Šmejkal, o český překlad se postaral Michal Smolka, o sazbu Radek Doleží. 


Tisková zpráva | MetalGate e-shop CZ / SK

Video by Woll Design